Αλλαζουν ολα για τα διπλοκάμπινα- Μόνο στην Ελλάδα αγροτικό όχημα
11 Φεβρουαρίου 2018
Τα SOS για το πρόγραμμα επιδότησης του ΕΣΠΑ
11 Φεβρουαρίου 2018

Από το καλοκαίρι η ελληνική και διεθνής ειδησεογραφία προβλέπει μεγάλες επενδύσεις από ξένους επενδυτές στην ελληνική αγορά φαρμακευτικής κάνναβης, με διάφορα νούμερα να πέφτουν στο τραπέζι:

«Με 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ επενδύσεων αναμένεται να ωφεληθεί η ελληνική οικονομία», ανέφερε το πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμα του Νοεμβρίου, αποδίδοντάς το σε δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου σε ελληνικά ΜΜΕ, τα οποία αναπαρήγαγαν την είδηση αποδίδοντάς τη με τη σειρά τους στο Bloomberg. Ακόμα πιο αισιόδοξα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «δύο δισ. ευρώ επενδύσεων» («Αυγή», Αύγουστος 2017) και «άμεση δημιουργία 7.000 θέσεων εργασίας».

Τι ισχύει από όλα αυτά; «Επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει. Ολα είναι εκτιμήσεις. Υπάρχει εκτίμηση που λέει ότι 250 δισεκατομμύρια θα πέσουν στην αγορά αυτή τη δεκαετία από τη φαρμακευτική κάνναβη παγκόσμια. Μπορεί να υπάρχουν διακυμάνσεις, αλλά η γενική τάση είναι αυτή. Ο νόμος αυτός θα κάνει τη χώρα μας έναν παγκόσμιο παίκτη σοβαρό», διευκρινίζουν στην «Εφ.Συν.» κυβερνητικές πηγές.

Με το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τη νόμιμη καλλιέργεια και διάθεση ιατρικής κάνναβης προ των πυλών, όλοι έχουν ερωτήματα:

Θα ωφεληθεί η Ελλάδα από τη νέα προσοδοφόρα αγορά; Θα υπάρχουν ισότιμες συμπράξεις ξένων εταιρειών με Ελληνες επαγγελματίες, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς, υψηλούς ποιοτικούς ελέγχους και μέτρα ασφάλειας ή θα έρθουν εδώ οι μεγάλες εταιρείες ως κονκισταδόρες να αγοράσουν φτηνά και να πουλήσουν ακριβά;

Αυστηρές προδιαγραφές

Τις απορίες μας λύνουν μέλη της ομάδας που επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί μέσα στον Ιανουάριο, δηλώντας ότι «σε αυτόν τον νόμο θα είναι όλα ανοιχτά. Δεν θα υπάρχουν παραθυράκια. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ηγέτις στην πανευρωπαϊκή αγορά».

Οσο για τους Ελληνες παραγωγούς, «υπάρχει ήδη η βιομηχανική κάνναβη που είναι πολύ αποδοτική και έχει χρήσεις σε πάρα πολλούς τομείς. Υπάρχει δύο χρόνια ο νόμος, θα μπορούσαν να έχουν καλλιεργήσει και μεταποιήσει πολλά προϊόντα. Η φαρμακευτική κάνναβη έχει πολύ πιο αυστηρές προδιαγραφές. Από την ασφάλεια του χώρου, τη φύλαξη, τις κάμερες, απαιτεί περιφράξεις με συρματόπλεγμα τρία μέτρα… Πώς θα πουλήσεις κάνναβη αν δεν την ελέγξεις; Η παραγωγή για τη φαρμακευτική κάνναβη πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα γίνει παρανομία, άρα κοστίζει περισσότερο».

Το όφελος για τα ελληνικά δημόσια ταμεία από τη φορολόγηση φαρμακευτικής κάνναβης προβλέπεται σε περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ, εκτιμά κατά προσέγγιση κυβερνητική πηγή, ενώ στο νομοσχέδιο θα υπάρχει πρόβλεψη ενίσχυσης της έρευνας σε ελληνικά Πανεπιστήμια.

«Ο νόμος θα διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχουν φόβοι ούτε για την υγεία ούτε για μόλυνση του περιβάλλοντος και θα είναι πολύ αυστηρός στο ζήτημα της απόδοσης κέρδους: Το κέρδος θα μοιραστεί στο κράτος, στην κοινωνία, στον εργαζόμενο και στην εταιρεία. Διαμορφώνουμε έναν νόμο που πετάει έξω τους μεσάζοντες. Δημιουργούμε ένα περιβάλλον τέτοιο που αν μπεις μπορείς να κινηθείς με ελευθερία, αλλά δεν θα επιτρέψουμε τα λαθραία, την παρανομία. Εκεί θα είμαστε πάρα πολύ σκληροί».

Ιδιαίτερη πρόβλεψη θα υπάρχει για τους συλλόγους που έχουν ήδη συστήσει ασθενείς, ώστε να έχουν πρόσβαση σε φαρμακευτική κάνναβη με μικρότερο κόστος, πιθανότατα μέσα από λέσχες καλλιέργειας.

Προσοχή στους επιτήδειους

Ομάδες εταιρειών φαρμακευτικής κάνναβης από τον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, το Ισραήλ έχουν έρθει σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον να επενδύσουν ώς και σε «βιομηχανικά πάρκα» μεγάλων μονάδων καθετοποιημένης καλλιέργειας.

Οι ίδιοι οι επενδυτές κατήγγειλαν τη δράση επιτήδειων που υπόσχονται «με ένα εκατομμύριο ευρώ να σας βάλουμε στο παιχνίδι», ισχυριζόμενοι ότι έχουν «άκρες» στην ελληνική αγορά.

«Δεν θα σας δώσουμε ούτε σεντ, γιατί δεν σας χρειαζόμαστε. Οι προδιαγραφές είναι γνωστές και δεν υπάρχει τίποτα κρυφό» είναι η απάντηση που δόθηκε από τους Καναδούς επενδυτές σε Ελληνοκαναδό επίδοξο μεσάζοντα.

«Τέτοιες προσπάθειες θα ναυαγήσουν γιατί ο κορμός του νόμου είναι ανοιχτός. Δεν θα υπάρχει περιθώριο για “λαμόγια”» δηλώνει ο συνομιλητής μας, από την ομάδα επεξεργασίας του νομοσχεδίου.

Ερευνα της Prohibition Partners

Η Ευρώπη προβλέπεται να γίνει γρήγορα η μεγαλύτερη αγορά κάνναβης στον κόσμο

Η Prohibition Partners είναι ιδιωτική εταιρεία επιχειρηματικών συμβούλων με έδρα το Λονδίνο.

Συνέταξε και μας έδωσε την άδεια να αναδημοσιεύσουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα συμπεράσματα της έρευνάς της European Cannabis Report 2017όπου καταγράφονται οι δέκα βασικές τάσεις της νόμιμης κάνναβης.

O δεκάλογος της “πράσινης” ανάπτυξης: Οι τάσεις της νόμιμης βιομηχανίας κάνναβης παγκοσμίως

1) Ο Καναδάς δείχνει το δρόμο:

Ο Καναδάς θεωρείται φαβορί στο παγκόσμιο εμπόριο νόμιμης κάνναβης – με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Εχει ένα από τα πιο εξελιγμένα θεσμικά πλαίσια ιατρικής χρήσης κάνναβης, με πάνω από 170.000 ασθενείς να εμπιστεύονται ποιοτικά εγχώρια παραγόμενα προϊόντα, για την ανακούφιση μιας ευρείας γκάμας παθήσεων, ενώ ως το καλοκαίρι του 2018 αναμένεται να νομιμοποιηθεί και η ψυχαγωγική χρήση κάνναβης. Η παροχή προϊόντων κάνναβης υψηλής ποιότητας στην παγκόσμια αγορά πιθανόν θα είναι στις προτεραιότητες του πρωθυπουργού του Καναδά Τζ. Τριντό υλοποιώντας το όραμά του για «ενίσχυση της καινοτομίας, ως μοχλό δημιουργίας θέσεων εργασίας και μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης».

2) Η Ευρώπη θα γίνει η μεγαλύτερη αγορά κάνναβης παγκοσμίως:

Οι αντιλήψεις της κοινής γνώμης για την κάνναβη αλλάζουν ραγδαία σε όλη την Ευρώπη. Με συνολικό πληθυσμό 740 εκατομμυρίων – το διπλάσιο από τις ΗΠΑ και τον Καναδά μαζί, το νόμιμο εμπόριο κάνναβης στην Ε.Ε. – για ιατρική και ψυχαγωγική χρήση – προβλέπεται να ξεπεράσει τα 56 δις ευρώ συνολικά – εφόσον εφαρμοστούν πλαίσια ελεγχόμενης χρήσης και διάθεσης για ιατρικούς καταρχάς λόγους (σημείωση: Η πρόβλεψη των συμβούλων ακούγεται εξαιρετικά αισιόδοξη, καθώς το το αντίστοιχο ποσό στις ΗΠΑ από νόμιμες πωλήσεις φαρμακευτικής και ψυχαγωγικής κάνναβης αναμένεται να φτάσει τα 6 δισ δολλάρια το 2017 και το συνολικό θετικό αντίκτυπο στην οικονομία να ξεπεράσει τα 20 δισ (πηγή: Marijuana Business Factbook 2017, ετήσια έκθεση της παλιότερης οικονομικής επιθεώρησης αποκλειστικά για την νόμιμη κάνναβη. Οι ίδιοι προβλέπουν ο κύκλος εργασιών της αγοράς νόμιμης κάνναβης να εκτοξευθεί στο ποσό των 47 ως 68 δις ως το 2021). Ωστόσο οι Ευρωπαίοι διακρίνονται για το πάθος τους να έχουν οι ίδιοι τον έλεγχο και την ιδιοκτησία των τοπικών βιομηχανιών – οπότε η ευκαιρία εισόδου των ξένων εταιριών στην ευρωπαϊκή αγορά θα έρθει κυρίως μέσα από κοινοπραξίες και στρατηγικές συνεργασίες με τοπικές εταιρείες. Στα επόμενα χρόνια η Ευρώπη προβλέπεται να ειναι η μεγαλύτερη παγκόσμια αγορά κάνναβης.

3) Η άνοδος της Κίνας:

Η βιομηχανία Κάνναβης είναι ήδη αναπτυγμένη στις επαρχίες της Γιουνάν και της Χεϊλονγκτσιάνγκ (σ.σ. η Νοτιότερη και η Βορειότερη επαρχία της Κίνας αντίστοιχα, με συνολική έκταση όσο η Αγγλία και η Γαλλία μαζί, και 90 εκατομμύρια πληθυσμό). Υπήρχε ανοχή από τις αρχές στην παραγωγή κάνναβης ήδη πριν την νομιμοποίησή και ρύθμισή της, που έγινε πέρυσι στην Χεϊλονγκτζιάνγκ και ήδη από το 2003 στη Γιουνάν. Η σοδειά κάνναβης μπορεί να έχει συγκριτικά υψηλότερη πρόσοδο για τους καλλιεργητές, αποδίδοντας σχεδόν 1500 ευρώ τα 10 στρέμματα, όταν καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι μετά βίας αποδίδουν λίγες εκατοντάδες ευρώ. Δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία, αλλά οι καλλιέργειες ανθούν, τόσο για νόμιμη εμπορική όσο και για παράνομη χρήση. Η ανάπτυξη αυτή έχει γίνει δυνατή χάρη και στην κρατική χρηματοδότηση επιστημονικών ερευνών πάνω στην κάνναβη, με μελέτες που έχουν ξεκινήσει ήδη εδώ και πάνω από 40 χρονια.

4) Ιατρική και επιστημονική πρόοδος:

Η κάνναβη διευρύνει τα όρια ιατρικής και επιστήμης. Έχουν εκδοθεί περίπου 25.000 επιστημονικές μελέτες πάνω στο φυτό, με την Ευρώπη – συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και τον Καναδά να ηγούνται στην έρευνα. Το 2016 ιδρύθηκε το πρώτο και μοναδικό ως τώρα αμερικάνικο ερευνητικό ινστιτούτο αποκλειστικά για την κάνναβη, αν και η έρευνα στις ΗΠΑ θα αναπτυχθεί κυρίως πάνω στην ομοσπονδιακή νομοθεσία και ρύθμιση για το φυτό. Πλέον η κάνναβη αντιμετωπίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο ως φάρμακο, με συνταγογραφούμενες εφαρμογές για μια σειρά παθήσεις και ιατρικές καταστάσεις. Στα επόμενα χρόνια προβλέπεται να αναπτυχθεί ραγδαία η παγκόσμια κατανόηση των επιστημονικών και ιατρικών χρήσεων του φυτού.

5) Ψηφιακές πλατφόρμες:

Η νόμιμη Κάνναβη είναι μια νεοφυής βιομηχανία, χωρίς τις κληρονομούμενες διαδικασίες και συστήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά σχεδόν όλες οι παραδοσιακές βιομηχανίες. Ανοίγεται μια μεγάλη ευκαιρία να χτιστούν οι σωστές πλατφόρμες από την πρώτη μέρα, που θα εξυπηρετήσουν και θα βελτιστοποιήσουν τον τομέα στα επόμενα χρόνια. Oι βοηθητικές ψηφιακές πλατφόρμες θα ειναι ο ακρογωνιαίος λίθος της βιομηχανίας κάνναβης, περιλαμβάνοντας από την ιχνηλάτηση ποιότητας προϊοντων, διαχείριση δεδομένων, προγράμματα λογισμικού ειδικά για την κάνναβη, λύσεις μεταφορών και εμπορικών ανταλλαγών, που θα βοηθούν τους παραγωγούς να πουλάνε και τους λιανοπώλες να αγοράζουν στις κατάλληλες τιμές της αγοράς.

6) Γενετική – DNA και πιστοποιήσεις:

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει μια πολύ πιο σαφή κατανόηση της μοριακής δομής των ενώσεων κάνναβης. Αυτό με τη σειρά του έχει οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο στη γενετική έρευνα και το γονιδίωμα, που σημαίνει ότι οι εταιρείες έχουν την ευκαιρία να εξειδικεύσουν το προϊόν τους, κάνοντας την ποιότητα και την σταθερότητα εγγενή στοιχεία της κάθε εμπορικής επωνυμίας. Όσον αφορά τις γενετικές πιστοποιήσεις, οι μεγάλες γεωργικές εταιρείες έχουν ένα γνώριμο σε αυτές τρόπο εισόδου στη βιομηχανία κάνναβης, και θα μπορούσαν εύκολα να το εκμεταλλευτούν κατοχυρώνοντας «πατέντες» σε γενετικά μεταλλαγμένες ποικιλίες. Αυτό θα είναι και το βασικό πεδίο ανταγωνισμού τα επόμενα χρόνια.

7) Εξαγωγική αγορά χαμηλού κόστους: 

Η κάνναβη τα επόμενα χρόνια θα γίνει μία από τις βασικές καλλιέργειες ευρείας κατανάλωσης, αντίστοιχη με την καλαμποκοβιομηχανία. Αυτό σημαίνει ότι η κούρσα για μείωση του κόστους είναι αναπόφευκτη. Καλλιεργητές που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αλλάξουν την ποιότητα των επώνυμων προϊόντων, θα αναγκαστούν να μετακινήσουν την καλλιέργεια σε αγορές χαμηλού κόστους και να εξάγουν από εκεί. Κάθε μέρα ακούμε ιστορίες για εταιρείες που σχεδιάζουν να ξεκινήσουν ή να μεταφέρουν την καλλιέργεια κάνναβης σε χώρες της Βόρειας Αφρικής, των Βαλκανίων, στις δυτικές Ινδίες κ.λπ. Σε αυτή την κούρσα της καλύτερης προσφοράς ήδη ηγείται η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα, που έχει λανσάρει επίσημες κρατικές φυτείες, για να προμηθεύσει την αγορά φαρμακευτικής κάνναβης των ΗΠΑ. Θα παράγει πάνω από 25 τόννους το χρόνο, σε χωράφια που θα φυλάσσονται από το στρατό.

8) Περιβαλλοντικές επιπτώσεις: 

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της καλλιέργειας κάνναβης πρέπει να ληφθούν υπόψιν, καθώς όλο και περισσότερες χώρες προσανατολίζονται στη νομιμοποίηση. Προς το παρόν η έκταση των καλλιεργούμενων εδαφών και η εκμετάλλευση υδάτινων πόρων δεν είναι ανησυχητικός παράγοντας, όμως η καλλιέργεια της κάνναβης έχει πιθανές επιπτώσεις στο τοπικό περιβάλλον. Ιδανικά τα αγροκτήματα κάνναβης θα έπρεπε να βρίσκονται σε περιοχές κοντά σε οδικές αρτηρίες, σε πλαγιές και χαμηλούς λόφους, και να έχουν άμεση πρόσβαση σε φυσικούς υδάτινους πόρους, παράγοντες που μειώνουν τις απειλές στο περιβάλλον. Οι κυβερνητικές πολιτικές κάθε χώρας θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στην ανάσχεση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, εφαρμόζοντας τον κατάλληλο χωροταξικό σχεδιασμό και κτηματολογικό έλεγχο. Εννοείται ότι η χρήση δυνητικά τοξικών χημικών ουσιών στην παραγωγή και επεξεργασία της κάνναβης θα απογορευθεί σταδιακά σε όλες τις νόμιμες αγορές.

9) Ψυχαγωγική κάνναβη πολυτελείας: 

Το μάρκετινγκ της «κάνναβης πολυτελείας» έχει σε μεγάλο βαθμό σπρωχτεί από διασημότητες της βιομηχανίας του θεάματος (σημ.συντ: κυρίως σταρ της ραπ, της ποπ ή της ρέγκε, όπως ο Snoop Dogg και η Rihanna αλλά και η οικογένεια Bob Marley που έχουν λανσάρει στην αγορά τις δικές τους επώνυμες φίρμες νόμιμης κάνναβης). Ωστόσο η τέχνη της «μικρής οικογενειακής φάρμας» είναι μια κατηγορία που αναμένεται να αναπτυχθεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια. Ολο και περισσότερο, τα αγροκτήματα κάνναβης θα καλλιεργούν ειδικές ποικιλίες σε περιορισμένες ποσότητες, και θα τις διαθέτουν σε υψηλές τιμές, όπως κάνουν εδώ και χρόνια οι εταιρείες αλκοολούχων με ετικέτες κρασιών περιορισμένης κυκλοφορίας, premium ουίσκι και μικρο-ζυθοποιίες. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν σε αυτή την κατηγορία τα τερπενοειδή (χημικές ενώσεις που περιέχονται και στην κάνναβη) – που θα προσδίδουν στην κάθε ποικιλία διαφορετικό άρωμα, γεύση και θεραπευτικές ιδιότητες.

10) Οικιακή καλλιέργεια:

Οι καταναλωτές κάνναβης στην παράνομη αγορά – που περιλαμβάνει ακόμα το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, συχνά εξαναγκάζονται να καλλιεργούν την κάνναβη σπίτι τους. Αυτό έχει οδηγήσει στην άνθηση μιας ευρείας και προσοδοφόρας αγοράς για «οικιακή καλλιέργεια», με εξειδικευμένα προϊόντα που πλέον διατίθενται και σε όσους κάνουν νόμιμη χρήση φαρμακευτικής ή ψυχαγωγικής κάνναβης. Αναμένουμε σημαντική άνοδο στην αγορά «πακέτων για οικιακούς καλλιεργητές» και εφαρμογών αυτοματοποίησης, που θα ενεργοποιούνται μέσω smartphone. Η γενετική τροποποίηση των σπόρων κάνναβης έχει επίσης εξελιχθεί, με πιο ανθεκτικές ποικιλίες, που μπορούν πλέον να ανθήσουν σε κρύα βόρεια κλίματα.

* Η έρευνα αυτή συνταχθεί από την ομάδα Επιχειρηματικών Συμβούλων Prohibition Partners με έδρα το Λονδίνο, καθαρά για ενημερωτικό σκοπό, και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως βάση για νομικές, ιατρικές και επενδυτικές συμβουλές.

Mπείτε στο www.agroticmall.gr   στο σαιτ μα την μεγαλύτερη ποικιλία  σε αγροτικά μηχανήματα και εξοπλισμό.  βρείτε   αγροτικά αυτοκίνητα που αντιπροσωπεύουν και λύνουν τα προβλήματα της επιχείρησής σου!  Δες τα όλα μόνο από το Agrotic Mall εδώ!