Εξοπλισμός για μάζεμα ελιών
25 Οκτωβρίου 2017
Τα κάστανα και οι ευεργετικές τους ιδιότητες
3 Νοεμβρίου 2017
καυσόξυλα

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε ξύλα για το τζάκι

Τα ξύλα για το τζάκι είναι σίγουρα μία από τις πιο διαδεδομένες λύσεις θέρμανσης, μιας και το κρύο σιγά σιγά ξεκίνησε και το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι η θέρμανση του σπιτιού μας. Όλοι οι καταναλωτές ψάχνουν την πιο οικονομική λύση για να ζεστάνουν την οικία τους. Η καύση ξύλων στο τζάκι είναι ο πιο παραδοσιακός τρόπος και προσφέρει οικονομία στις τσέπες!

Πολλά νοικοκυριά είναι στην ευχάριστη θέση να διαθέτουν τζάκι για τη θέρμανσή τους και άλλα πάλι βρίσκουν άλλους τρόπους να ζεστάνουν το χώρο τους όπως το καλοριφέρ,το αερόθερμο, το aircondition κ.α.

Πολλές φορές όμως τα ξύλα για το τζάκι αποτελούν ακριβότερη μορφή θέρμανσης και αυτό οφείλεται στους παρακάτω παράγοντες:
  1. Οι καταναλωτές πρέπει να κάνουν την αγορά τους έγκαιρα και να αγοράσουν μεγάλη ποσότητα ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους όλο το χειμώνα. Η καλύτερη περίοδος αγοράς καυσόξυλων είναι το καλοκαίρι που η τιμή τους είναι χαμηλή.
  2. Η έγκαιρη αγορά των καυσόξυλων μας δίνει το πλεονέκτημα να τα ξηραίνουμε καλύτερα σε χώρο που προστατεύεται από υγρασία και βροχή ώστε όταν θα έρθει ο χειμώνας να είναι έτοιμα για καύση.
  3. Μην αγοράζετε καυσόξυλα με το βάρος αλλά με το κυβικό. Οι πωλητές ξύλων τα βρέχουν με νερό για να είναι πιο βαριά και να επωφελούνται σε χρήματα. Εσείς έτσι αγοράζετε νερό και όχι ξύλα.
  4. Πρέπει να προσέξετε οι στοίβες των καυσόξυλων να είναι πυκνά δομημένες, να μην υπάρχουν μεγάλα κενά, έτσι ώστε να μη χάνετε σε βάρος και αγοράζετε αέρα.
  5. Τα πιο αποδοτικά και πυκνά ξύλα είναι η δρυς και η οξυά. Επίσης πολύ καλά ξύλα είναι το ελαιόκλαρα και το πουρνάρι. Προτιμήστε αυτά τα ξύλα και που θα αποδώσουν καλύτερα για το τζάκι σας.
  6. Επίσης πολύ αποδοτικά ξύλα είναι οι μπρικέτες και τα πέλετ τα οποία είναι πεπιεσμένα τμήματα ξύλου, χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών. Τα βρίσκετε άφθονα στην αγορά με ποσοστό υγρασίας κάτω του 10% σε αντίθεση με τα ξύλα που φτάνουν μέχρι το 20%.

 

Ευχαριστούμε που διαβάσατε το άρθρο μας. Καλό Χειμώνα!