Αχινός…..η χρυσή επένδυση!
12 Ιουλίου 2017
Επιστροφή φόρου θα λάβουν οι φορολογούμενοι
14 Ιουλίου 2017

 

 

 

 

Τα χαλιά ζεσταίνουν το σπίτι και την ατμόσφαιρά μας. Όμως είναι πολύ δύσκολο ένα χαλί να ανακυκλωθεί, μπορεί να κρύβει περισσότερα από 30 διαφορετικά είδη τοξινών, ενώ την ίδια στιγμή το καθάρισμα του απαιτεί κι άλλες επιπλέον τοξικές ουσίες που εμπεριέχονται στα απορρυπαντικά. Φορμαλδεΰδη, πτητικές οργανικές ενώσεις, οργανικές ενώσεις του κασσιτέρου, βρωμιούχοι επιβραδυντές καύσης, ενδοκρινικοί διαταράκτες- όλες πολύ επικίνδυνες ουσίες.

Το πρόβλημα

Οι προσκολλητικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την τοποθέτηση των μοκετών στο πάτωμα, οι μπογιές για τις ίνες των χαλιών και οι τοπικές επεξεργασίες που πραγματοποιούνται, όπως αντιστατικές ουσίες και επιβραδυντικά φλόγας (χημικές ομάδες ενώσεων που περιέχουν βρώμιο και χρησιμοποιούνται ως επιβραδυντικά φλόγας, εξαιρετικά τοξικές), έχουν συσχετιστεί με προβλήματα υγείας.

Επίσης, παρασιτοκτόνα και μυκητοκτόνα που συχνά βρίσκονται στα καινούργια χαλιά και τις μοκέτες, φαίνεται να συμβάλλουν σε αλλεργικές αντιδράσεις. “Πολλές χρωστικές υφασμάτων αυξάνουν τον κίνδυνο ευαισθητοποίησης των παιδιών και την πρόκληση αλλεργικών αντιδράσεων, όπως η αλλεργική δερματίτις εξ επαφής”, τονίζει ο παιδίατρος Β. Κάνταρος

Έρευνες έχουν δείξει πως βιολογικοί ρύποι όπως βακτήρια, ακαρίνες, μύκητες, αποτελούν επικίνδυνες ουσίες. “Πολλά δυσάρεστα συμπτώματα σχετίζονται με την έκθεση μας στις ουσίες αυτές, συμπεριλαμβανομένων ερεθισμών σε μάτια, μύτη και λαιμό, πονοκεφάλους, ερεθισμούς δέρματος. Πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν δυσκολία στην αναπνοή, λόγω της παρατεταμένης επαφής τους με συνθετικά χαλιά και μοκέτες” μας λέει ο παιδοπνευμονολόγος Χ. Κατσαρδής.

“Τα παιδιά είναι συχνά μολυσμένα με περισσότερα χημικά από ό, τι οι μητέρες τους» λέει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF. Οι πανευρωπαϊκές βιοεξετάσεις, που διοργάνωσε η περιβαλλοντική οργάνωση WWF, εντόπισε ένα σύνολο 73 επιβλαβών συνθετικών χημικών στο αίμα 13 οικογενειών (γιαγιάδες, μητέρες, παιδιά) από 12 ευρωπαϊκές χώρες. Από την έρευνα φάνηκε πως η νεότερη γενιά έχει περισσότερα χημικά στο αίμα της από ό,τι οι μητέρες των παιδιών, ενώ στα παιδιά εντοπίστηκαν και οι υψηλότερες συγκεντρώσεις ορισμένων χημικών ουσιών, ανάμεσα τους και αυτές που βρίσκονται κρυμμένες σε ένα χαλί και μια μοκέτα (επιβραδυντικά φλόγας, υπερφθοριωμένα χημικά και συνθετικοί μόσχοι). Πόσες περισσότερες αποδείξεις χρειάζονται για να αποδεχτεί η βιομηχανία και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ότι αυτά τα επιβλαβή χημικά δεν μπορούν να ελεγχθούν επαρκώς; Η λύση ξεκινά από την υιοθέτηση της ΕΕ ενός νέου ισχυρού κανονισμού για τα χημικά, το REACH. Επιβάλλεται όλοι μας να απαιτήσουμε ένα πλαίσιο που προστατεύει την υγεία μας και το περιβάλλον, ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

Η λύση

Σπίτι χωρίς χαλιά; Ο χώρος φαίνεται άδειος και είναι κρύος. Υπάρχει λύση: οικολογικά χαλιά και κιλίμια από ίνες κοκκοφοίνικα ή αγνό παρθένο μαλλί, ινδικό καλάμι, γιούτα, ή ακατέργαστο βαμβάκι. Είναι φτιαγμένα από οργανικές ίνες που δεν έχουν υποστεί καμία χημική επεξεργασία (π.χ. δεν περιέχουν απωθητικά νερού και επιβράδυνσης φλόγας).

O Χ. Ερφάνυ ασχολείται με την αγορά-πώληση και συντήρηση παλιών και καινούργιων χειροποίητων χαλιών. Διατηρεί κατάστημα στην περιοχή Ν. Ψυχικού και τα χαλιά είναι η πιο μεγάλη του αγάπη. Προτιμάει τα οικολογικά από 100% αγνό παρθένο μαλλί: “Τα οικολογικά χαλιά είναι τα λεγόμενα Νομάδικα, βαμμένα με φυσικά φυτικά χρώματα και πλυμένα μόνο στο καθαρό νερό ποταμών”.

Και οι λόγοι που είναι καλύτερα από όλα; Ο κ. Ερφάνυ εξηγεί:

  1. Είναι μη τοξικά, αντι-αλλεργικά και δεν ενισχύουν την ανάπτυξη βακτηρίων.
  2. Καθαρίζουν τον αέρα των εσωτερικών χώρων από συνήθεις επικίνδυνες ουσίες (φορμαλδεΰδη, νιτρικό οξύ, θειικό οξύ), αιχμαλωτίζοντας τες στον πυρήνα της ίνας.
  3. Το μαλλί έχει φυσική αντίσταση σε λεκέδες εξαιτίας της λεπτής μεμβράνης που καλύπτει κάθε ίνα και λειτουργεί σαν απωθητικό του νερού.
  4. Η υψηλή περιεκτικότητα υγρασίας και πρωτεϊνών των μάλλινων ινών δίνει στα χαλιά εξαιρετική αντίσταση στη φλόγα. Οι μάλλινες ίνες δεν ενισχύουν την ανάφλεξη και είναι δύσκολο να πάρουν φωτιά. Επίσης, σβήνουν μόνες τους όταν αφαιρείται η πηγή της φλόγας.

 

 

 

 

πηγή: foxyhellas