«Ενισχύσεις για τη σύσταση επιχείρησης από νέους γεωργούς»
13 Φεβρουαρίου 2018
Επιδότηση 3.500 ευρώ για αλλαγή θέρμανσης
14 Φεβρουαρίου 2018
Ελιά & Αγρότης - AgroticMall.gr

Η ελληνική αγροτική παραγωγή, η ελληνική ζωή και η διατροφή μας ήταν πάντοτε άρρηκτα συνδεδεμένη με το δέντρο της ελιάς. Από τις ρίζες έως και τους καρπούς της. Η ελιά αποτελεί σημεία αναφοράς τόσο στην καθημερινότητα του αγρότη. Η πολυποικιλότητα των χρήσεών της, όσο και η κορυφαία διατροφική αξία των καρπών της αλλά και του ελαιολάδου, είναι το Α και το Ω για τον αγρότη. Αυτό επίσης μπορεί να αναχθεί τόσο σε επίπεδο διατροφής, αλλά επίσης και σε επίπεδο ζωής και διαβίωσης.

Ελιά & Αγρότης - AgroticMall.gr

Η ελιά και ο αγρότης – Η αρχή

Από τα αρχαία ακόμη χρόνια, η ελιά υπήρξε από τα κυριότερα δένδρα τα οποία καλλιεργούσε ο Έλληνας αγρότης, αν και παρατηρούνταν σε όλη τη Μεσόγειο. Η κυριότερη παραγωγή ελαιολάδου καθώς και η βρώσιμη ελιά αποτελούσαν προϊόν της ελληνικής γης. Αυτό λοιπόν διακινούνταν από Έλληνες εμπόρους σε όλη τη Μεσόγειο. Γι’ αυτό άλλωστε η ελιά αποτελούσε σύμβολο ευφορίας, πλούτου αλλά και σήμα κατατεθέν της αρχαίας Αθήνας.

Ελιά & Αγρότης - AgroticMall.gr

Η εξέλιξη

Η μορφολογία του δέντρου της ελιάς αλλά και η αντοχή της σε χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ευφορία της σε άνυδρες περιοχές συνετέλεσαν τα μέγιστα στο να κατοχυρωθεί η ελιά ως ένας βασικός πυλώνας της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Ο αγρότης εκμεταλλευόμενος την άριστη ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου αλλά και τις μοναδικές ποικιλίες ελιάς που απαντώνται στην ελληνική επικράτεια, απέκτησε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών. Έτσι, μπαίνει στη διεθνή αγορά διαπραγματευόμενος ένα από τα κορυφαία προϊόντα στον κόσμο. Τόσο για την γαστρονομία αλλά και την υγεία κάθε λαού.

Ελιά & Αγρότης - AgroticMall.gr

Το μέλλον της ελιά.

Χωρίς αμφιβολία, η ελιά ήταν, είναι και θα παραμείνει βασικό στέλεχος τόσο της αγροτικής παραγωγής. Πόσο μάλλον και της ελληνικής διατροφής. Το ελαιόλαδο ήταν ανέκαθεν ένα άκρως ανταγωνιστικό και πλήρως αξιοζήλευτο προϊόν από κάθε ελαιοπαραγωγό ανά τον κόσμο. Και παρά τις διακαείς προσπάθειες μεγάλων χωρών όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ισπανία και η Ιταλία, το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να πλησιάσει την ελληνική ποιότητα. Το ελληνικό ελαιόλαδο μπορεί και στέκεται αντάξια ως το πρώτο και καλύτερο ελαιόλαδο στον κόσμο. Όπως επίσης είναι τιμημένο με δεκάδες διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Η ελιά αποτελούσε ανέκαθεν σύμβολο δύναμης αλλά και σοφίας για την Ελλάδα αλλά και όσους την καλλιεργούσαν. Αυτή η σοφία μας συντροφεύει από τα βάθη των αιώνων μέχρι και το σήμερα, και μπορεί να αποτελέσει μια φωτεινή διέξοδο για κάθε σύγχρονο αγρότη, με τον καρπό που μας μεγάλωσε και συνεχίζει να προσφέρει τα μοναδικά οφέλη του σε κάθε οργανισμό!