Amarok……..Το καλύτερο pick-up της χρονιάς
27 Νοεμβρίου 2017
315 εκατ. ευρώ για τα Σχέδια Βελτίωσης…- Οικονομική στήριξη έως και 500.000 ευρώ ανά γεωργική εκμετάλλευση
28 Νοεμβρίου 2017

Βασικές Οδηγίες για την απόσταξη του τσίπουρου

Το τσίπουρο παρασκευάζεται με την απόσταξη των στεμφύλων (στράφυλα ή τσίπουρα), δηλαδή από τους φλοιούς και τα κουκούτσια (γίγαρτα) των σταφυλιών που μένουν μέσα στην κάδη ύστερα από το πάτημα και την εξαγωγή του μούστου για την παραγωγή κρασιού.

Η ποιοτική παραγωγή του τσίπουρου απαιτεί αργή απόσταξη σε ήπια θερμοκρασία και σωστό διαχωρισμό του αποστάγματος σε τρία στάδια: Κεφαλές – καρδιά – ουρές. Η καρδιά, που περιλαμβάνει τα επιθυμητά συστατικά, είναι η βάση για την παραγωγή ποιοτικού τσίπουρου. Συχνά, το τσίπουρο αποστάζεται και δεύτερη φορά.

Μ’ αυτόν τον τρόπο το αποτέλεσμα γίνεται πιο υγιεινό και κάποιες φορές πιο γευστικό. Εάν, όμως, προέρχεται από συσκευή απόσταξης με στήλη ανακαθαρισμού, δεν απαιτείται δεύτερη απόσταξη.

 

 

Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του τσίπουρου

  1. Καθαριότητα του χώρου που γίνεται η ζύμωση

Ο χώρος στο οποίο παράγεται το τσίπουρο θα πρέπει να παραμένει καθαρός και να τηρεί τους κανόνες υγιεινής. Απαγορεύεται να αποθηκεύεται διάφορα χημικά όπως λιπάσματα, φυτοφάρμακα, χρώματα, καύσιμα, λιπαντικά, απορρυπαντικά κ.ά.

  1. Απομάκρυνση των κοτσανιών

Κατά τη διαδικασία της παραγωγής θα πρέπει να απομακρύνονται τα κοτσάνια διότι παράγουν επικίνδυνες ουσίες (μεθανόλη, φουρφουράλη).

  1. Ζύμωση στην ώρα που χρειάζεται

Τα στέμφυλα δεν θα πρέπει να παραμείνουν μεγάλο χρονικό διάστημα στις δεξαμενές διότι αυξάνεται η μεθανόλη και δημιουργούνται δυσάρεστες οσμές στο τσίπουρο.

 

Προσέχουμε επίσης…

Γνωρίζοντας ότι η πυκνότητα του οινοπνεύματος είναι d=0,8 g/ml, μπορούμε να υπολογίσουμε, ξέροντας τον αλκοολικό βαθμό, την μάζα του οινοπνεύματος σε ένα ποτό. Έτσι, σε ένα λίτρο κρασιού 11°, περιέχονται 1000 x 0,11 x 0,8 = 88 g καθαρό οινόπνευμα.

Εφαρμόζουμε τον τύπο, που ισχύει για όλες τις περιπτώσεις: αλκοολικοί βαθμοί όγκος του ποτού σε ml x –––––––––––––––––– x 0,8 = g αλκοόλης 100 Για να υπολογιστεί η αλκοολαιμία χρησιμοποιούμε τον τύπο: καθαρό οινόπνευμα σε g αλκοολαιμία = ––––––––––––––––––––––––– οργανικό βάρος σώματος Το οργανικό βάρος = συνολικό βάρος σώματος x 0,7 ή 0,6. Έτσι, μετά την κατανάλωση ενός λίτρου κρασιού 11° στο αίμα ενός άνδρα βάρους 75 κιλών θα περιέχονται: 88 ––––––––– = 1,68 g αιθανόλης/ λίτρο ορού. 75 x 0,7 Για τη γυναίκα ίδιου βάρους το ποσό της αιθανόλης θα είναι 1,95 g/l. Τo κρασί 12° που πρέπει να καταναλωθεί από έναν άνδρα 80 κιλών για να μην ξεπεράσει τα επιτρεπόμενα όρια για την οδήγηση είναι 292 ml κρασιού ή αλλιώς περίπου δύο ποτήρια των 150 ml.