Διατάξεις για Μεταφορά ζώων
11 Ιουλίου 2017
Πως ένα χαλί επιβαρύνει την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας;
14 Ιουλίου 2017

Και ποιος άνθρωπος στη ζωή του δεν είχε τουλάχιστον μια δυσάρεστη καλοκαιρινή συνάντηση με ένα αχινό?
Οι αχινοί είναι τα μακροβιότερα θαλάσσια πλάσματα, αφού μπορεί να φτάσει έως και τα 200 χρόνια ζωής. Τους συναντάμε σε βράχια ή σε μέρη με φύκια σε μικρό βάθος και ανήκουν στην συνομοταξία των Εχινοδέρμων, όπως και οι αστερίες.
Η ζήτηση του αχινού είναι παγκοσμίως μεγάλη μιας και μιλάμε για ένα είδος θαλασσινού που μπορεί να γευθεί κανείς σε ακριβά εστιατόρια της Νέας Υόρκης ή του Τόκιο. Η συγκεκριμένη έλλειψη του είδους έχει οδηγήσει στη δημιουργία καλλιεργειών αχινού, στα πρότυπα της ιχθυοκαλλιέργειας και της οστρακοκαλλιέργειας, που εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια.
Μπορούν να καταναλωθούν ως σούπα (αχινόσουπα),βραστοί, γεμιστοί με ρύζι και λαχανικά, σε σαλάτα και σε ζυμαρικά.
Τα αυγά του αχινού είναι το βρώσιμα και αποτελούν σπουδαία πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, αποδίδοντας περίπου 170 θερμίδες /100γρ. Εκτός από τη σημαντική περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνη, οι αχινοί αποτελούν και πολύ καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, και η κατανάλωση τους έχει σημαντική καρδιοπροστατευτική δράση .
Ο ψευδάργυρος φαίνεται να περιέχεται σε μεγάλο βαθμό στα αυγά του αχινού, αποδίδοντας του μία σημαντική δράση στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το ιχνοστοιχείο αυτό βοηθά επίσης, στην ενίσχυση της όσφρησης αλλά και της γεύσης.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει δώσει έγκριση με περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή και λειτουργία χερσαίας μονάδας παραγωγής βιομάζας από μικροφύκια. Η μονάδα θα μπορεί να παράγει βιοκαύσιμα και να λειτουργήσει ως μονάδα υδατοκαλλιέργειας.

Η μονάδα θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες εγκαταστάσεις και προδιαγραφές :

Χώρος προπάχυνσης, χώρο γεννητόρων, γονιμοποίησης και εκκόλαψης και υποστηρικτικοί χώροι (ψυγείο, εργαστήριο, γραφείο και χώροι υγιεινής).
Χώρο πάχυνσης,
Χώρο καλλιέργειας μακροφυκών,
Χώρο συσκευασίας,
Χώρο επεξεργασίας νερού, και
Δεξαμενή καθίζησης, στην οποία θα εισέρχεται το θαλασσινό νερό μετά το σύστημα αντλιών και πριν οδηγηθεί στις επιμέρους δεξαμενές εκτροφής της μονάδας.
Για τις ανάγκες της μονάδας σε θαλασσινό νερό υπάρχει εγκατεστημένος υποθαλάσσιος αγωγός που βρίσκεται στην όμορη θαλάσσια έκταση (80m από την ακτή και 300m συνολικού μήκους από τις εγκαταστάσεις της μονάδας) και σε βάθος περί τα 8 m.