Δήμος της Αττικής μπόλιασε τις νεραντζιές της πόλης για να δώσουν λεμόνια
3 Ιανουαρίου 2018
Συμβολαιακή Γεωργία & Κτηνοτροφία: ατενίζοντας το μέλλον
4 Ιανουαρίου 2018

Ποια αγροτικά προιόντα προσφέρουν μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες με τις εξαγωγές; Δείτε ποια αγροτικά προιόντα προσφέρουν επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Το 2017 οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων έκαναν ιστορικό ρεκόρ φτάνοντας σε αξία στα 4,5 δισ. ευρώ. Η είδηση χάθηκε στην κρίση αλλά δείχνει τις προοπτικές εξαγωγών  και ανάπτυξης του κλάδου που παραμένουν εν πολλοίς αναξιοποίητες.

Σύμφωνα με μελέτη του που περιλαμβάνεται στην νέα έκδοση των Οικονομικών Εξελίξεων του ΚΕΠΕ, στις ελληνικές εξαγωγές κυριαρχούν τα οπρωροκηπευτικά αγροτικά προιόντα με μερίδιο άνω του 33%. Ενώ οι εισαγωγές έχουν μεγάλο βαθμό διαφοροποίησης (15 κατηγορίες με αξία άνω των 100 εκατ. ευρώ ετησίως) στις εξαγωγές μόνο 10 κατηγορίες αγγίζουν το ίδιο ποσό.
Δεν είναι κακό ότι τα οπωροκηπευτικά κυριαρχούν, αναφέρει το ΚΕΠΕ. Ωστόσο, την ώρα που πολλοί πολίτες επιστρέφουν για να βρουν εργασία στην ύπαιθρο «αποτελεί μοναδική ευκαιρία για επέκταση και διείσδυση των ελληνικών προϊόντων» το γεγονός ότι αυξάνεται η ζήτηση σε αναπτυσσόμενες αγορές όπως σε Βραζιλία, σε Ρωσία, Ινδία και Κίνα.
Ποια είναι όμως τα αγροτικά προιόντα που έχουν τις μεγαλύτερες προοπτικές τόσο για υποκατάσταση των εισαγωγών, όσο και για εξαγωγές σύμφωνα με τη μελέτη:
-Πατάτα.Το κίνημα της πατάτας δείχνει πως ομάδες παραγωγών οργανώνονται για να διαθέσουν απευθείας στον καταναλωτή ένα προϊόν με αμοιβαίο συμφέρον.
-Λάδι. Ομάδες παραγωγών ήδη εμφιαλώνουν και εξάγουν σε πολύ υψηλές τιμές, έχοντας όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, ελαιόλαδο εμπλουτισμένο με αιθέρια έλαια από διάφορα βότανα της ελληνικής φύσης.
-Ιχθυοκαλλιέργειες. Η Τουρκία, χώρα με τη μισή ακτογραμμή της ελληνικής έχει διπλάσια παραγωγή και «αυτό δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης δεδομένης και της αύξησης της τιμής τους διεθνώς».
-Βότανα. Με χρήσεις στη βιομηχανία τροφίμων, στη χημική βιομηχανία, ανθοκομία, φαρμακοβιομηχανία και διακοσμητική.
-Πευκοβελόνες. Είναι μία από τις ιδέες καινοτόμων προϊόντων που «η ελληνική φύση 

προσφέρει, αρκεί ένας επιχειρηματικός νους να την εκμεταλλευθεί. Σε πολλές χώρες στους κήπους χρησιμοποιούν στρώμα από κομματάκια φύλλου ειδικά επεξεργασμένα (mulch) για να εμποδίζει την ανάπτυξη χόρτων. Ένα είδος «ξύλου» γι αυτό το σκοπό είναι οι γνωστές… πευκοβελόνες.
Στις ΗΠΑ λοιπόν αγρότες καλλιεργούν πεύκαγια να πωλούν προς επεξεργασία τις πευκοβελόνες. Στην Ελλάδα υπάρχει άφθονη παραγωγή και η συλλογή τους δεν θα είχε μόνοοικονομικό όφελος αλλά και τη μείωση του κινδύνου πυρκαγιών, λέει ο ερευνητής.
-Φυτά. Με ταχείς ρυθμούς αυξάνεται η ζήτηση για φυτάμε θεραπευτικές ιδιότητες όπως ρόδια, σύκα, μούρα κλπ.
-Κρέας. Η μεγάλη εξάρτηση από εισαγωγές δείχνει «ότι ίσως είναι μία καλή ιδέα η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας» ειδικά σε βιολογικές μονάδες που αποφέρουν υψηλά εισοδήματα σε παραγωγούς.Μπες τώρα στο www.agroticmall.gr  και πουλά τα προϊόντα σου!!!